Nominera för folktingsmedaljen 2018

Folktinget söker nya förtjänstmedaljörer, nominera din kandidat genom att fylla i det här formuläret.

FOLKTINGET FIRADE FINLAND 100!

Folktinget firade Svenska dagen stort i Helsingfors med konsert för dagisbarn i Helsingfors stadshus, kaffebjudning på Centralgatan och på kvällen var det Svenska dagen-fest på Svenska Teatern med musik och prisutdelningar.

Folktinget ordnade också fester i Åbo och Jakostad med högklassigt program. I Jakobstad uppträdde elever och musiker från de olika musiklinjerna i Campus Allegro och en diskussionen fördes om språk och identitet med Kenneth Myntti, Jacob Storbjörk och Annika Haldin. Diskussionen och kvällen ledde Antti Koivukangas.

I Åbo höll Markku Suksi festtalet och för underhållningen stod bland annat komikern och skådespelaren Christoffer Strandberg.

Se foton från Svenska dagen i Helsingfors!

Svenska veckan firades med lokala program på flera håll i Finland 6-12.11. Svenska veckans program: svenskaveckan.fi.

Som en del av Svenska veckan bjöd Folktinget, Luckan och Yle X3M på en oväntad show - X möter X! Showen visades genom streaming och var en satsning som lyfte upp kända personer i det tvåspråkiga och 100-åriga Finland. Högstadier hade möjligheten att delta i detta unika streamingprojekt, där Christoffer Strandberg gjorde intervjuer i egenskap av de intervjuade. Intervjuerna kombinerade humor och allvar, imitation och berättelser ur de intervjuades liv, på samma gång som Svenska dagen uppmärksammades. Eleverna fick genom att delta i projektet möta bland annat Elisabeth Rehn och Krista Siegfrids som möter sig själva, medan Humorgruppen KAJ möts i en enda person!

Se alla avsnitt ur X möter X via Yle Arenan och Yle X3M.

Folktingets förtjänstmedaljer år 2017

17 personer tilldelades Folktingets förtjänstmedalj i år. Tre av dem var i silver.

Förtjänstmedalj i silver: Ralf Friberg, Christina Gestrin, Nils Torvalds (prismottagare på plats i Helsingfors)

Förtjänstmedalj:

Christina Helsing, Auvo Rauhala, Tina Nylund, Anders Wentin (Prismottagare på plats i Jakobstad)

Göran Djupsund, Birgitta Kronberg (prismottagare på plats i Åbo)

Barbro Allardt Ljunggren, Mauri C. Elovainio, Pekka Huokuna, Jessica Lerche, Britta Lindblom, Thomas Wilhelmsson (prismottagare på plats i Helsingfors)

Noomi Elfving och Kari Turunen tilldelades också förtjänstmedalj.