Anna lapsellesi lahja – varhainen kaksikielisyys

15.07.2013 kl. 11:02
Yhä useammat perheet ovat kaksikielisiä, ja kielen valinta päivähoidon ja koulun osalta ei aina ole itsestään selvä. Monet vanhemmat ovat epävarmoja siitä, miten kahden kielen kohtaaminen vaikuttaa lapseen ja mitä vaikutuksia tällä on kielen kehitykseen.

Folktinget on monen vuoden ajan jakanut tietoa kaksikielisyydestä ja antanut esitteessä Ge ditt barn en gåva - Anna lapsellesi lahja vanhemmille käytännön neuvoja siitä, miten antaa lapsilleen kaksikielinen kasvatus. Folktinget on tänä vuonna yhdessä Folkhälsanin ja etujärjestö Sydkustens landskapsförbund tehnyt uudistetun version esitteestä.

- Lapsen kielen perusta luodaan kotona, ja aika ennen kouluunmenoa on merkityksellinen lapsen kielen kehitykselle. Lapsi haluaa ymmärtää muita ja tulla ymmärretyksi. Kun ihmiset lapsen arjessa puhuvat eri kieliä, lapsi haluaa oppia niitä. Tässä hän tarvitsee apua, ja vanhempien ja yhteiskunnan aktiivinen ja tietoinen tuki on tärkeää, sanoo Folktingetin pääsihteeri Markus Österlund.

- Haluamme myös korostaa, että monikielisyys on tietoinen valinta, joka ajan mittaan avartaa lapsen ajattelua ja kokemuksia ja avaa ovia monipuolisiin sosiaalisiin kontakteihin. Tutkimus on osoittanut, että kaksikielisyys auttaa lasta ajattelemaan luovasti ja joustavasti.

- Painetun esitteen lisäksi järjestämme seminaareja ja työpajoja aiheesta syksyllä eri puolilla ruotsinkielistä Suomea, sanoo Österlund.

Seminaarisarja käynnistyy Porissa 17.7.2013 klo 14.00 Mikaelsgårdenissa (Mikonkatu 20–22). Folktinget järjestää silloin keskustelun lasten kielen kehityksestä SuomiAreenan yhteydessä ja paneeliin osallistuvat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, kansanedustaja Miiapetra Kumpula-Natri ja Markus Lyyra, Ruotsinsuomalaisten nuorten liiton pääsihteeri. Keskustelua vetää toimittaja Nicke Lignell.

Keskustelun yhteydessä julkaistaan myös uudistettu versio esitteestä Ge ditt barn en gåva – Anna lapsellesi lahja.

Lisätietoja antavat:
Folktingetin pääsihteeri Markus Österlund, puh. 040-836 7686
Tiedottaja Anna Jungner-Nordgren, puh. 040-508 1444