Markus Österlund slutar som folktingssekreterare

26.03.2020 kl. 10:41
Markus Österlund har meddelat Folktingets styrelse att han avslutar sitt jobb som folktingssekreterare och går vidare mot nya uppdrag. Österlund har lett Folktinget sedan 2011.

-Arbetet som folktingssekreterare har varit oerhört meningsfullt och inspirerande, men stundvis också tungt. Att med president Martti Ahtisaari få jobba fram landets första nationalspråksstrategi hör definitivt till höjdpunkterna, och det gäller också Folktingets storsatsningar på Finlandsarenan/SuomiAreena och på tv-sända svenskadagenfester, säger Österlund.

-Perioden då den föregående regeringen klämde åt svenskan var både arbetsdryg och tuff, men visade samtidigt att Folktinget har en mycket viktig funktion som en samlande kraft för det svenska i Finland, säger Österlund.

Styrelsen inleder nu rekryteringen av Österlunds efterträdare.

-Markus idoga och helhjärtade arbete för det svenska i Finland går inte att ta miste på. Under hans tid som folktingssekreterare har Folktinget varit en sann och aktiv garant för det svenska i Finland, säger Folktingets ordförande Sandra Bergqvist.

- Nu inleder vi rekryteringsprocessen för att hitta en ny folktingssekreterare. En arbetsplatsannons kommer att publiceras inom kort, säger Bergqvist.