Livskraftig svenska i Finland

Vi tryggar rätten till eget språk.

Vi stöder en levande tvåspråkighet.

Riksdagspartier med svensk verksamhet verkar inom Folktinget.

Article

Vård på svenska, VPS-gruppen, sammanställde i maj 2021 (uppdaterat oktober 2021) ett stödmaterial för beredningen av de tvåspråkiga välfärdsområdena.

Ta del av stödmaterialet här

Article

Näringslivet är en sektor där det nordiska samarbetet har varit framgångsrikt under de senaste två decennierna. I samarbete med Norden i Fokus Finland inbjuder Folktinget till ett seminarium i Helsingfors, med möjlighet att delta också på distans. 

Läs mer

Article

Finlands första välfärdsområdesval förrättas söndagen 23 januari 2022. Det är första gången i historien som finländarna ska rösta i ett skilt val om social- och hälsovården. Då väljs de ledamöter som kommer att besluta om hur din vård ser ut i framtiden.

Här kan du läsa om vad valet innebär och varför det är viktigt att rösta!

Article

I år firades Svenska dagens huvudfest i Mariehamn, i Alandica Kultur och Kongress, för att uppmärksamma Ålands 100-årsjubileum.

Festen finns på Yle Arenan.

Titta på sändningen

Article

Ett nytt folkting utsågs i samband med kommunalvalet. Här finns alla invalda ledamöter från sex riksdagspartier och från Åland.
 

Invalda ledamöter

Article

Du har rätt att använda svenska eller finska i din kontakt med tvåspråkiga kommunala myndigheter och med statliga myndigheter.
 

Rätt till eget språk

Article

Folktinget ger ut broschyrer och publikationer om det svenska i Finland. Du kan välja att ladda ner eller beställa materialet.

 

Läs här eller beställ ett exemplar

 

Article

För att synliggöra det svenska i Finland och uppmärksamma Finlands två nationalspråk arrangerar vi många evenemang, till exempel besöker vi olika orter med pop-up programmet Folktinget i farten och står för ett brett kulturutbud runtom i Finland under Svenska veckan.

Välkommen på våra program

Aktuellt

Finlands Banks chefdirektör Olli Rehns tal på Folktingets strategidagar

Ta del av inspirationstalet om Megatrender och Svenskfinland inför Folktingets förtroendevalda i Åbo 20.11.
23.11.2021 kl. 15:48

Nyttan av svenskan inom näringsliv och handel i Norden

Välkommen torsdagen den 2 december kl. 13-15 till Nordisk kulturkontakt Kajsaniemigatan 9, Helsingfors samt online.
16.11.2021 kl. 15:55

De här får förtjänstmedalj

Folktinget delar i år ut 11 förtjänstmedaljer i samband med Svenska dagen. Förtjänstmedaljerna utdelas på Folktingets mottagningsfest i Helsingfors stadshus på fredag 5.11 kl. 13 och på lördag 6.11 kl. 15 i Karleby stadshus. Karin Erlandsson mottar sin förtjänstmedalj på Alandica Kultur & Kongress i Mariehamn 6.11 kl.17 i samband med Folktingets tv-sända fest. 
05.11.2021 kl. 13:00

Uppdaterat stödmaterial

Stödmaterialet för beredningen av de tvåspråkiga välfärdsområdena har uppdaterats.
27.10.2021 kl. 21:04

Välfärdsområdesvalet – vad är det och varför berör det just dig?

Finlands första välfärdsområdesval förrättas söndagen 23 januari 2022. Det är första gången i historien som finländarna ska rösta i ett skilt val om social- och hälsovården. Då väljs de ledamöter som kommer att besluta om hur din vård ser ut i framtiden. Här kan du läsa om vad valet innebär och varför det är viktigt att rösta!
18.10.2021 kl. 15:09