Livskraftig svenska i Finland

Vi tryggar rätten till eget språk.

Vi stöder en levande tvåspråkighet.

Riksdagspartier med svensk verksamhet verkar inom Folktinget.

Article

Välkommen med på De finlandssvenska integrationsdagarna 23-24.9. Temat för årets integrationsdagar är: En hållbar integration 2030

Läs mer och anmäl dig

Article

I år firas Svenska dagens huvudfest i Mariehamn, i Alandica Kultur och Kongress, för att uppmärksamma Ålands 100-årsjubileum. Festen direktsänds i Yle Fem och på Yle Arenan den 6 november med start kl. 18.00. Bland andra The Mamas uppträder.

Läs mer

Article

Medaljen utdelas årligen åt någon som gjort betydande insatser för den svenskspråkiga befolkningen och den svenska kulturen i Finland.

Nominera här

Article

Ett nytt folkting utsågs i samband med kommunalvalet. Här finns alla invalda ledamöter från sex riksdagspartier och från Åland.
 

Invalda ledamöter

Article

Du har rätt att använda svenska eller finska i din kontakt med tvåspråkiga kommunala myndigheter och med statliga myndigheter.
 

Rätt till eget språk

Article

Folktinget ger ut broschyrer och publikationer om det svenska i Finland. Du kan välja att ladda ner eller beställa materialet.

 

Läs här eller beställ ett exemplar

 

Article

För att synliggöra det svenska i Finland och uppmärksamma Finlands två nationalspråk arrangerar vi många evenemang, till exempel besöker vi olika orter med pop-up programmet Folktinget i farten och står för ett brett kulturutbud runtom i Finland under Svenska veckan.

Välkommen på våra program

Aktuellt

Framtidens arbetsmarknad – var behövs svenskan?

Välkommen på webbinarium via Teams onsdagen den 10 februari 2021 kl. 12.30–15. Anmäl dig här.
01.02.2021 kl. 11:11

Tack Digisähkö!

Folktinget tackar för servicen på svenska!
29.01.2021 kl. 15:23

Utlåtande om en rättshjälps- och intressebevakningsmyndighet

Folktinget har gett ett utlåtande till justitieministeriet om det finns behov av att inrätta en riksomfattande rättshjälps- och intressebevakningsmyndighet i landet.
29.01.2021 kl. 09:07

Utlåtande om integrationsordlista

Integrationsordlistan svarar mot ett behov att förtydliga de ord och begrepp som man använder vid främjande av integration. Det är av betydelse att alla som jobbar med främjande av integration använder samma begrepp och förstår innebörden av dem.
28.01.2021 kl. 11:31

Ny ordlista ska hjälpa och inspirera ryskspråkig vårdpersonal

Folktingets lilla finsk-svenska ordlista för vårdpersonal Jag är här för dig har fått en rysk-svensk version. Nu publicerar Folkhälsan och Folktinget i samarbete en ny ordlista för ryskspråkig vårdpersonal.
28.01.2021 kl. 10:52
Inga poster hittades