Livskraftig svenska i Finland

Vi tryggar rätten till eget språk.

Vi stöder en levande tvåspråkighet.

Riksdagspartier med svensk verksamhet verkar inom Folktinget.

Article

Välkommen med på De finlandssvenska integrationsdagarna 23-24.9. Temat för årets integrationsdagar är: En hållbar integration 2030

Läs mer och anmäl dig

Article

I år firas Svenska dagens huvudfest i Mariehamn, i Alandica Kultur och Kongress, för att uppmärksamma Ålands 100-årsjubileum. Festen direktsänds i Yle Fem och på Yle Arenan den 6 november med start kl. 18.00. Bland andra The Mamas uppträder.

Läs mer

Article

Medaljen utdelas årligen åt någon som gjort betydande insatser för den svenskspråkiga befolkningen och den svenska kulturen i Finland.

Nominera här

Article

Ett nytt folkting utsågs i samband med kommunalvalet. Här finns alla invalda ledamöter från sex riksdagspartier och från Åland.
 

Invalda ledamöter

Article

Du har rätt att använda svenska eller finska i din kontakt med tvåspråkiga kommunala myndigheter och med statliga myndigheter.
 

Rätt till eget språk

Article

Folktinget ger ut broschyrer och publikationer om det svenska i Finland. Du kan välja att ladda ner eller beställa materialet.

 

Läs här eller beställ ett exemplar

 

Article

För att synliggöra det svenska i Finland och uppmärksamma Finlands två nationalspråk arrangerar vi många evenemang, till exempel besöker vi olika orter med pop-up programmet Folktinget i farten och står för ett brett kulturutbud runtom i Finland under Svenska veckan.

Välkommen på våra program

Aktuellt

Folktingets garanter stöder chat-tjänster för barn och unga

Svenska Finlands folktings garanter r.f. har idag fattat beslut om att stöda svenskspråkiga stödtjänster för barn, unga och familjer. 
22.12.2020 kl. 19:50

Folktingsbrevet 4/2020

Folktingsbrevet är en nyhetsuppdatering från Folktinget. Brevet innehåller vad som är aktuellt på Folktinget just nu och en hälsning av ordförande Sandra Bergqvist.
16.12.2020 kl. 14:14

Kolumn av Björn Vikström

Björn Vikström mottog Folktingets förtjänstmedalj år 2020 och här framför han en hälsning. Folktinget kommer att publicera hälsningar här på webben under år 2021.
16.12.2020 kl. 11:12

Folktinget: Behovet av svenskspråkig utbildning inom räddningsväsendet är akut

Folktinget har i dag träffat inrikesminister Maria Ohisalo och diskuterat behovet av räddningsmannautbildning på svenska. Lehdistötiedote löytyy myös suomeksi.
15.12.2020 kl. 15:22

Skrivelse till inrikesminister Maria Ohisalo

Folktinget träffade ministern och skickade en skrivelse för att uppmärksamma behovet av räddningsmannautbildning på svenska.
15.12.2020 kl. 09:11
Inga poster hittades