Läs Folktingsbrevet

18.06.2021 kl. 14:36
Folktingets nyhetsuppdatering om det nya Folktinget, ordförandes hälsning med mera kan du läsa här.
Om meddelandet inte visas som det ska kan du klicka här för att öppna det i din webbläsare.

Folktingsbrev 2/2021

Folktingsbrevet är en nyhetsuppdatering från Folktinget. Brevet innehåller vad som är aktuellt på Folktinget just nu och en hälsning av ordförande Sandra Bergqvist. Hör gärna av dig med kommentarer och längst ner i brevet finns uppgifter om hur du kan avbeställa brevet, ifall du inte vill ha det.

Det här brevet innehåller:
  • Folktingsordförande Sandra Bergqvists hälsning
  • Nytt folkting utsågs i samband med kommunalvalet
  • Folktinget har lanserat en ny rapport:
    Finlandssvenskarna 2021 - en statistisk rapport
  • Folktinget på Suomiareena 14.7 kl.17
  • Webbinarium om integration i två- och flerspråkiga länder 2.9 kl.14
  • Några datum att notera i höst
  • Glad sommar!
Hälsning skriven av Sandra Bergqvist, Folktingets ordförande
Våren har alltid en tendens att bli en hektisk tid av året. Precis som inför julen försöker man få undan det mesta innan ledigheten börjar. Den här våren är inget undantag men i år – igen – har vi kämpat med diverse coronarestriktioner, som gjort våren lite extra tuff. Visserligen har vi redan till stora delar lärt oss leva med coronavardagen men som konstaterat så många gånger förut är det de sociala kontakterna vi saknar.

Det är glädjande att se att över hälften av finländarna nu blivit vaccinerade och att restriktionerna äntligen börjar lätta upp. Så småningom börjar det igen vara möjligt att resa och ordna större sammankomster. Det börjar vara möjligt att med gott samvete krama om vänner och familj. Sommaren är ju ofta en tid då man passar på att träffa släkt och vänner som bor längre bort och det börjar vara möjligt att ordna de där sommarfesterna som inte blev av förra året. Släktkalaset som sköts upp, 50-årskalaset som blir ett 51-årskalas istället och kanske till och med ett bröllop.  Det är också under sommaren man planerar in teaterbesök till den lokala sommarteatern, besöker sommarrestauranger och kanske går på någon festival. Det är säkert många av oss som längtar efter dessa upplevelser igen.
Läs hela kolumnen
Samlingspartiet får fler platser i nya Folktinget
75 nya folktingsledamöter utses i samband med kommunalvalet. Fördelningen av ledamotsplatserna bestäms utifrån antalet röster som partiernas svenska kommunalvalskandidater fått. Det är alltså inte möjligt att rösta direkt på folktingskandidaterna.

Samlingspartiet har gjort sin hemläxa väl när det gäller kandidatframställan och får fler platser i Folktinget, det handlar om en ordentlig ökning av mandat för Samlingspartiet. SDP, De Gröna, Vänsterförbundet och SFP verkar förlora mandat. 

Det slutliga resultatet fastställs den 23 juni av mandatfördelningsnämnden, varefter namnen på de nya folktingsledamöterna publiceras på folktinget.fi. 

I samband med kommunalvalet 2017 var fördelningen i Folktinget:
Svenska folkpartiet 40 platser, Socialdemokraterna 11 platser, Vänsterförbundet 6 platser, Samlingspartiet 4 platser, De Gröna 4 platser, Kristdemokraterna 2 platser och Centern 1 plats.

Åland har sju ledamöter i Folktinget. De här utses av ledamöterna i Ålands lagting.

Videon visar hur det nya Folktinget utses.
Läs mer om hur Folktinget utses

Av dagens svenskspråkiga personer under 18 år har bara drygt hälften en enspråkigt svensk bakgrund och det finns 10 % fler barn inskrivna i svenska skolor än det finns svenskregistrerade barn i motsvarande ålder. En klar majoritet, eller cirka två tredjedelar av barnen med föräldrar tillhörande olika språkgrupper, registreras i nuläget som svenskspråkiga. Det här framkommer i Folktingets färska rapport Finlandssvenskarna 2021 som lanserades i maj.  

- Den finlandssvenska demografiska situationen är god i termer av en hög förväntad medellivslängd, låg sjukpensioneringsrisk, låg arbetslöshet, och stabila äktenskap och samboskap. Hoten ligger i att det överlag föds färre barn, och att emigrationen fortsätter att decimera de unga årskullarna, och då i synnerhet kvinnor, säger professor Jan Saarela. 

Du kan här ta del av rapportlanseringen och diskussionen om finlandssvenskarna idag och i framtiden. Medverkande: Jan Saarela, professor och rapportskribent, Kaisa Kepsu, samhällsanalytiker vid Tankesmedjan Magma, Sandra Bergqvist, folktingsordförande och riksdagsledamot och moderator Christina Gestrin, folktingssekreterare

Rapporten kan läsas på webben eller beställas från Folktingets kansli.

Till rapporten


Nätmobbning bland unga – och vad sedan?

Folktingets Suomiareenadiskussion på
Allas Sea Pool i Helsingfors
onsdagen den 14 juli kl. 17–17.45

 

Hur ser nätmobbningen ut idag? Vad kan vi göra och när ska en polisanmälan lämnas in? Vilka resurser behövs för att förebygga problemet? Emma Holten berättar hur hon som 20-åring blev utsatt för hämndporr på nätet. Diskussionen inleds med hennes berättelse.
 
Medverkande:
Anders Adlercreutz, ordförande för Hem och Skola i Finland, riksdagsledamot
Emma Holten, dansk-svensk aktivist, konsult
Rikard Lindroos, äldre konstapel, Västra Nylands polisinrättning
Mirjam Malik, skolkurator, Helsingfors stad
 
Moderator: Jeanette Björkqvist, journalist
 
Välkommen!
 
Diskussionen direktsänds via mtv.fi/suomiareena och spelas in.
 
Vill du ha diskussionslänken till din e-post? Anmäl dig senast 13.7 via folktinget.fi/anm
Mer information via folktinget.fi eller maria.larma@folktinget.fi.

Folktingets deltagande i Suomiareena stöds av Svenska kulturfonden, Svenska litteratursällskapet och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Om coronaläget tillåter kan vi ha publik på plats. Information om det här uppdateras på folktinget.fi.

Beställ diskussionslänken till din epost
Utmaningar och möjligheter med
integration på minoritetsspråk
- erfarenheter från andra tvåspråkiga länder


Hur sköter andra tvåspråkiga länder och regioner integration av nyanlända? Vilka strategier finns det för att nyanlända ska integrera sig på det mindre talade språket? Vilka erfarenheter kunde Finland lära sig av?

Folktinget ordnar ett webbinarium om integration i två- och flerspråkiga länder torsdagen den 2.9.2021 kl. 14-15.30. Webbinariet kommer att belysa utmaningar och möjligheter med integration på minoritetsspråk och kommer att fokusera på exempel från Katalonien, Wales och Kanada. Webbinariet ordnas i samarbete med Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD) och hålls på engelska. 

PROGRAM
Welcoming words
Chair Sandra Bergqvist, The Swedish Assembly of Finland
Chair Agustina Vilaret González, The Network to Promote Linguistic Diversity

Case Catalonia
Dr Vicent Climent, Government of Catalonia
 
Case Wales
Senior Lecturer Gwennan Higham, University of Swansea
 
Case Canada
Director General Alain Dupuis, Fédération des communautés acadiennes et francophones (TBC)
 
Comments from Finland
Researcher Pasi Saukkonen, University of Helsinki
Ministerial Advisor Anna Bruun, the Ministry of Economic Affairs and Employment
 
 Panel discussion
 
Summing up the day 
Dr Claudine Brohy, Member of the Committee of Experts of the European Charter for Regional or Minority Languages, Professor at the University of Freiburg  
 
  
Anmäl dig här
Vad händer i höst?

Du är varmt välkommen med på bland annat följande evenemang:
  • Folktinget ordnar i samarbete med FUEN, The Federal Union of European Nationalities, en konferens på Hanaholmen 14-15.10. Temat är minoriteterna och språkgrupperna i Norden, samt det mervärde som de utgör för de nordiska ländernas ekonomi.
  • De finlandssvenska integrationsdagarna arrangeras digitalt 23-24.9. Temat är En hållbar integration 2030.
  • Folktingets stora Svenska dagen-fest ordnas i år i Mariehamn och direktsänds även i år på Yles kanaler. Folktinget firar också i Karleby och i Åbo.
  • Svenska veckan arrangeras 1-7.11.

Aktuella utlåtanden

Folktinget har bland annat gett utlåtanden om den utbildningspolitiska redogörelsen och om rättshjälps- och intressebevakningsmyndigheten. Alla utlåtanden laddas upp på Folktingets webbplats.
 
Ta del av Folktingets utlåtanden

 

Vi önskar er alla en riktigt skön sommar!


 
Följ gärna med Folktingets verksamhet på vår webbplats folktinget.fi, på Facebook och @folktinget på Instagram och Twitter!
Twitter
Facebook
folktinget.fi
Email
Dela Dela
Tweeta Tweeta
Copyright © 2021 Svenska Finlands folkting
Du får detta brev eftersom du valt att beställa det, är medlem i
Svenska Finlands folktings garanter r.f.
eller är förtroendevald i Folktinget.

Vår adress:
Svenska Finlands folkting
Snellmansgatan 13A
00170 Finland 

Vill du ändra på hur du får e-post från Folktinget?
Du kan uppdatera dina uppgifter eller ta bort dig från listan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*