Kuntavaalien yhteydessä valitaan 75 Folktingetin jäsentä, jotka muodostavat korkeimman päättävän elimen, Folktingetin. Folktinget nimittää hallituksen johtamaan toimintaansa ja valitsee edustajat eri komiteoihin. Päivittäisestä työstä vastaa Helsingin toimistossa työskentelevä kymmenhenkinen tiimi, jonka työtä johtaa parlamentin sihteeri. Toimistossa toimii myös ruotsinkielinen käännöskeskus, jossa työskentelee yksi henkilö. Toimintaa säätelee laki Folktingetistä.
Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää ruotsin kielestä Suomessa. Voimme myös auttaa sinua ottamaan yhteyttä viranomaiseen, jos et ole saanut ruotsinkielistä palvelua.
Kysymyksiä ja vastauksia
Folktinget on yhteistyöelin, jonka tehtävänä on edistää ruotsinkielisen väestön kielellisiä oikeuksia Suomessa. Toimimme yli poliittisten rajojen, ja työhön osallistuvat kaikki eduskuntapuolueet, joilla on ruotsinkielistä toimintaa. Toimintaa säätelee laki Folktingetistä. Työskentelemme elinvoimaisen ruotsin kielen puolesta Suomessa.
Folktingetin edustajat valitaan kuntavaalien yhteydessä. Edustajanpaikkojen jakautuminen määräytyy ruotsinkielisten ehdokkaiden kuntavaaleissa saamien äänten perusteella. Folktingetin ehdokkaita ei siis voi äänestää suoraan.
Ruotsinkieliset ehdokkaat ovat väestötietojärjestelmään äidinkielekseen ruotsin ilmoittaneita kuntavaaliehdokkaita. Kaikki heille annetut äänet lasketaan automaattisesti mukaan. Puolueet voivat vaatia ruotsinkielisiksi ehdokkaiksi luettaviksi muitakin kunnallisvaalien ehdokkaita, jos he ovat toimineet ruotsin kielen edistämiseksi Suomessa. Lisäksi heidän on pitänyt toimia ruotsinkielisissä poliittisissa järjestöissä ja merkitä ruotsinkielinen titteli tai ammattinimike kuntavaalien viralliseen ehdokaslistojen yhdistelmään.
Folktingetin 75 edustajasta 68 valitaan kuntavaalien äänestystuloksen perusteella. 7 edustajaa valitaan Ahvenanmaan maakuntapäivien edustajista. 68 paikkaa on jaettu 63 tavalliseen vaalipiiripaikkaan ja 5 tasauspaikkaan. Vaalipiiripaikat jaetaan Helsingin, Uudenmaan, Turunmaan, Vaasan ja muun Suomen vaalipiirien kesken suoraan suhteessa kunkin vaalipiirin ruotsinkieliseen väestömäärään. 5 tasauspaikkaa on jaettu puolueiden kesken sen mukaan, kuinka suuri niiden osuus on kaikkien vaalipiirien 68 paikasta.
Useimmiten saamme sähköpostiviestillä linkin esimerkiksi laki- tai säädösehdotukseen. Silloin ministeriö tai viranomainen on sitä mieltä, että ehdotuksen sisältöä on syytä tarkastella ruotsinkielisisten näkökulmasta, ja antaa meille kommentointimahdollisuuden. Sitten Folktingetin asiantuntijat työskentelevät sisällön parissa, kierrättävät sitä asiantuntijavaliokunnissamme ja lähettävät sen jälkeen lausuntomme tietyn aikataulun mukaisesti.
Toisinaan meidät kutsutaan esimerkiksi kokouksiin ja kuulemistilaisuuksiin asiantuntijoiksi.
Lisäksi saatamme antaa arvioita tai lausuntoja, vaikkei meiltä niitä pyydettäisikään.
Folktingetin toimintaa rahoitetaan valtion ja eri rahastojen varoilla. Myös Folktingetin kannatusyhdistys Svenska Finlands folktings garanter rahoittaa toimintaa tarvittaessa.
Vuodesta 2012 lähtien Folktinget on ollut osana yhteiskunnallista keskustelua Porin SuomiAreenalla. Folktinget haluaa tällä tavoin vahvistaa ruotsin kielen näkyvyyttä ja toimia suvaitsevaisen kieli-ilmapiirin puolesta. Samalla mahdollistamme muiden ruotsinkielisten järjestöjen näkyvyyttä ja markkinointia Kansalaistorilla yhteisessä Café Svenskfinland -teltassamme.
Suomenruotsalaisten oma päivä on ruotsalaisuuden päivä, svenska dagen, jota vietetään joka vuosi 6. marraskuuta. Suomenruotsalaisille päivä symboloi oikeutta puhua Suomessa ruotsia.
Ruotsalaisuuden päivä on myös kansallinen juhlapäivä, jona juhlitaan kaksikielistä yhteistä isänmaatamme Suomea. Ruotsalaisuuden päivää vietetään juhlavin menoin. Folktinget isännöi pääjuhlaa, joka on yleensä hyvin esillä lehdissä, radiossa ja televisiossa. Lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään pienempiä paikallisia juhlia, joiden yleisömenestys on hyvä. Myös koulut järjestävät ruotsalaisuuden päivän ohjelmaa, jossa kaikuu äidinkielen laulu, Modersmålets sång. Vuonna 2017 pääjuhla nähtiin ensimmäistä kertaa suorana tv-lähetyksenä Yle Teema & Fem -kanavalla.