Tapahtumat

Folktinget järjestää vuosittain ruotsalaisuuden päivän pääjuhlan 6. marraskuuta. Ruotsalaisuuden päivän yhteydessä jaetaan Folktingetin ansiomitalit.

Ruotsalaisuuden viikko on Folktingetin koordinoima, 18 paikkakunnalla järjestettävä ruotsinkielinen kulttuuritapahtuma. Monipuoliseen ohjelmatarjontaan kuuluu muun muassa teatteria, musiikkia, elokuvia, seminaareja ja työpajoja. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti lapset ja nuoret.

Café Svenskfinland on ruotsinkielinen ohjelmakokonaisuus Porin SuomiAreenan muuten täysin suomenkielisessä ohjelmatarjonnassa. Folktinget tekee SuomiAreenan ja Pori Jazzin kanssa yhteistyötä ruotsin kielen esiintuomiseksi Suomessa.


Ruotsalaisuuden päivän pääjuhlaa vietetään tänä vuonna  Maarianhaminassa

Ruotsalaisuuden päivän pääjuhlaa vietetään tänä vuonna Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi Maarianhaminan Alandica Kultur och Kongress -keskuksessa. Juhla lähetetään suorana Yle Fem-kanavalla ja Yle Areenassa 6. marraskuuta klo 18 alkaen. Järjestäjänä on Folktinget.

Toisinaan suomenruotsalaisten kansallispäiväksikin kutsuttu ruotsalaisuuden päivä juhlistaa ruotsin kielen asemaa Suomen toisena kansalliskielenä. Päivää vietetään eri tavoin eri puolilla maata kouluissa ja paikoissa, joissa ihmiset kokoontuvat. Folktinget järjestää suuren pääjuhlan ja useita pienempiä paikallisia tapahtumia. Maarianhaminan pääjuhla näytetään tänä vuonna suorana lähetyksenä viidettä kertaa Yle Fem -kanavalla ja Yle Areenassa yhteistyössä Svenska Ylen ja Parad Median kanssa.

Illan aikana on tarjolla upeaa musiikkia, kiinnostavia keskusteluja ja jännittävää palkintojenjakoa. Musiikista vastaavat muun muassa The Mamas, Ulfvens döttrar, Ilon ja Erik Sjöholm. Juontajina toimivat Sonja Kailassaari ja Mårten Svanström. Thomas Lundin toimii juhlan vieraita haastattelevana toimittajana. Hän on myös kiertänyt Ahvenanmaata ja tavannut oopperatähtiä, yrittäjiä ja monia muita.

Tämän vuoden erikoisuutena on erityinen palkinto, joka jaetaan Ahvenanmaan puolestapuhujalle. Kuka tahansa voi ehdottaa yhtä tai useampaa henkilöä, jotka ovat lisänneet tietämystä Ahvenanmaasta ja/tai Ahvenanmaan itsehallinnosta tai joka on tuonut esille ruotsin kieltä, Ahvenanmaan kulttuuria tai identiteettiä. Ehdotuksia palkinnon saajaksi otetaan vastaan 24.9. saakka. Tuomaristo, johon kuuluvat maaneuvos Veronica Thörnroos, Mark Levengood, Katarina Gäddnäs ja André Karring, valitsee sen jälkeen juhlassa esiteltävän voittajan.

Muut palkinnot ovat Bojan Sonntag -palkinto (ruotsin kielen edistämistyöstä),

 Årets klimathöjare -palkinto (henkilölle, joka kohottaa ja vahvistaa toiminnallaan ruotsinkielisen Suomen ilmapiiriä) ja Folktingets samvetspris -palkinto (henkilölle, joka on osoittanut sanoillaan tai teoillaan suurta siviilirohkeutta kuluneen vuoden aikana).

Folktinget toimii myös kulttuuriviikko Svenska veckanin järjestäjänä, ja siihen liittyvää ohjelmaa on eri puolilla Suomea. Kaikki tapahtumat tulevat sivustolle svenskaveckan.fi.