Valrörelsen är i full gång och det syns längs vägarna i form av valaffischer, i kandidater som strålar i kapp med vårsolen, i inlägg på sociala medier, i valdebatter samt i annonser i media och i den egna postlådan.
Den 13 april går Finland till kommunalval. Vi väljer i första hand nya kommunfullmäktigeledamöter, men kommunalvalet har också betydelse för Svenska Finlands folkting. Folktinget som är vårt högsta beslutande organ består av 75 ledamöter som utses utgående från resultatet i kommunalvalet. Det totala antalet röster som de svenska kandidaterna tillsammans samlar i kommunalvalet utgör grund för hur folktingsmandaten fördelas mellan de partier som deltar i mandatfördelningen i de olika distrikten.
Alla i Finland registrerade partier har möjlighet att ställa upp kandidater till Folktinget. Kandidatlistor lämnades in inom utsatt tid av sju partier: SFP, SAML, SDP, VF, KD, de Gröna och Centern. Kandidatlistorna är så kallade långa listor. Det innebär att partierna själva rangordnar i vilken ordning de vill att kandidaterna ska utses till folktingsledamöter. Folktingskandidaterna behöver inte själva vara kommunalvalskandidater och det går inte heller att rösta direkt på en folktingskandidat.
De partier som deltar i mandatfördelningen delar på de 75 mandat som finns att fördela. Fördelningen av mandat sker enligt partiernas valframgång i respektive distrikt. Distrikten är Helsingfors, Nyland, Åboland, Åland, Vasa och Övriga Finland. Lagtingsledamöterna på Åland utser de sju åländska folktingsledamöterna eftersom Åland inte har samma kommunalvalsrytm som fastlandet.
Vem är då en svensk kandidat? En svensk kandidat är en kommunalvalskandidat som är registrerad som svenskspråkig i befolkningsregistret. I år är antalet svenskregistrerade kandidater i de partier som deltar i mandatfördelningen 1611. År 2021 var antalet 1815. Svensk kandidat är även en kandidat som uppger svensk titel eller yrkesbeteckning i den officiella sammanställningen av kandidatlistorna i kommunalvalet och som dessutom verkat i svenskspråkiga politiska organisationer i Finland och som arbetat för det svenska i Finland. Alla tre kriterier ska uppfyllas för att kunna bli godkänd. Det är mandatfördelningsnämnden som tar ställning till partiernas framställningar. I år godkände nämnden 348 framställningar, år 2021 var motsvarande siffra 312.
Sättet på vilket ett nytt Folkting utses är speciellt. Arbetet, som inleds redan på hösten före valåret, indelas i tre faser: information och uppmaning till alla i Finland registrerade partier att delta i mandatfördelningen, inlämnande av kandidatlistor och processen med att sålla fram de svenskregistrerade kandidaterna i de partier som deltar i mandatfördelningen.
Den sista delfasen är den mest utmanande eftersom landets officiella valregister numera saknar information om kommunalvalskandidaternas modersmål. Modersmålsinformationen tas i stället fram så, att dataföretaget som sköter resultaträkningen först filtrerar ut alla kommunalvalskandidater i de partier som deltar i mandatfördelningen. Därefter skickar dataföretaget informationen vidare till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) som, utgående från informationen om modersmålstillhörighet i befolkningsregistret, sållar fram de svenskregistrerade kandidaterna. MDB skickar sedan kandidatinformationen till databolaget som i sin tur förmedlar informationen vidare till Folktingets kansli. För de här manövrarna behöver Folktinget, på grund av dataskyddsbestämmelser (GDPR), olika datatillstånd för hur förmedla, använda, hantera och lagra informationen. Datatillståndsprocessen som var extra utmanande den här gången tog över 6 månader i anspråk.
Inför nästa runda lär Finland ha ett nytt valregister. Om just du kan påverka utformningen av det nya valregistret, gör det och arbeta gärna för att modersmålsinformationen återinförs i valregistret! Det sparar tid, energi och ekonomiska resurser. I väntan på ett nytt valregister konstaterar jag glatt att valdagen närmar sig och att vi snart är i mål. Resultatet i kommunalvalet fastställs 16.4 och mandatfördelningsnämnden fastställer mandatfördelningen genast efter påsk. Det nya Folktinget sammanstrålar till sin allra första session 16–17.5 som i år hålls i Tammerfors.
I väntan på sessionen önskar jag dig en fin vår.
Camilla Grundström
biträdande folktingssekreterare