Folktinget har gett ett omfattande utlåtande till riksdagens grundlagsutskott om regeringens proposition om en reform av statens regionförvaltning. Enligt förslaget inrättas ett riksomfattande ämbetsverk, Tillstånds- och tillsynsverket, och tio regionala livskraftscentraler. Det innebär bland annat att de nuvarande regionförvaltningsverken och NTM-centralerna läggs ned, och verksamheten överförs till de nya myndigheterna.
Enligt förslaget ska Tillstånds- och tillsynsverket vara tvåspråkigt i hela landet och ha åtminstone ett verksamhetsställe inom samarbetsområdena för social- och hälsovården. Av livskraftscentralerna ska fyra vara tvåspråkiga.
“Det är viktigt att verksamhetsställen och arbetsställen placeras inom tvåspråkiga områden för att verkets behov av svenskkunnig personal ska kunna tryggas”, säger folktingsordförande Henrik Wickström. Karlebys placering inom Norra Finlands samarbetsområde väcker dock frågor, och Folktinget förutsätter att förslaget omprövas ifall det får negativa konsekvenser för de språkliga rättigheterna.
Enligt förslaget överförs den nuvarande svenska enheten för undervisningsväsendet till Tillstånds- och tillsynsverkets avdelning för småbarnspedagogik, utbildning och kultur. Enhetens uttryckliga uppgift är att sköta vissa av avdelningens uppgifter på språklig grund i hela landet. Det är därför viktigt att dess verksamhetsförutsättningar tryggas, bland annat genom att enhetens chef och personalen i enlighet med förslaget har utmärkta kunskaper i svenska, men också genom att de utnämns på en högre nivå inom organisationen.
“Det finns dessutom ett klart behov av språkplanering i myndigheternas verksamhet”, understryker folktingssekreterare Christina Gestrin. En systematisk språkplanering är nödvändig för att svenskspråkiga personer och svenskkunnig personal ska mötas och de språkliga rättigheterna tryggas. Det här är viktigt att beakta i den gemensamma kundservicemodellen som planeras för livskraftscentralernas alla tjänster.
Folktingets utlåtande i sin helhet här.
För mera information:
Christina Gestrin, folktingssekreterare, tfn 050-511 3121
Kristina Beijar, sakkunnig i förvaltningsärenden, tfn 050-522 9763