Räddningsöverdirektör
Kimmo Kohvakka
Inrikesministeriet
Bästa Kimmo Kohvakka,
Svenska Finlands folkting vänder sig till er med önskemål om att inrikesministeriet vidtar behövliga åtgärder för att säkerställa de finansiella ramarna för den svenskspråkiga räddningsmannautbildningen, så att den kan ordnas på regelbunden basis framöver.
Enligt regeringsprogrammet införs svenskspråkig räddningsutbildning som en del av verksamheten vid Helsingfors räddningsskola, vilket Folktinget understöder. Detta förutsätter att räddningsskolan får tillräcklig finansiering för verksamheten i och med att ansvaret för att ordna räddningsväsendet har överförts till välfärdsområdena. Tidpunkten för att inleda den första svenskspråkiga räddningsmannautbildningen kunde enligt de uppgifter Folktinget har fått av räddningsskolan vara hösten 2025.
Nuläget visar att det finns en mycket stor brist på heltidsanställd yrkespersonal som kan svenska i landet. Detta är en direkt följd av att svenskspråkig räddningsmannautbildning har ordnats endast fem gånger sedan år 1995. Enligt uppgift behövs det 200 nya räddningsmän som kan svenska inom de tvåspråkiga områdena i landet och på Åland fram till år 2030.
Bristen på svenskkunnig heltidspersonal inverkar även direkt på möjligheten att rekrytera utbildare till kurser för avtalspersonal på svenska, eftersom de flesta utbildarna på kurserna för avtalsbrandkårer är heltidsbrandmän och underbefäl.
Folktinget fick möjlighet att diskutera utbildningsbehovet med ministeriets ledning under flera möten åren 2020 och 2021, och vi uppskattar att ministeriet följde upp detta genom att en svenskspråkig räddningsmannautbildning inleddes i Vasa i augusti 2022.
Statsrådets beslut om riksomfattande strategiska mål för ordnandet av räddningsväsendet 2023–2026 ger också en stark signal om vikten av svenskspråkig utbildning. Under mål 2 anges att ”Räddningsväsendets service på nationalspråken ska tryggas inom utbildningen i räddningsbranschen”. I den tillhörande promemorian anges därtill att ”Utbildning ordnas regelbundet på svenska, vilket tryggar ett tillräckligt antal svenskkunnig räddningstjänst-personal”.
Folktinget konstaterar vidare att den nya regeringens vilja att se en permanent lösning på behovet av svenskspråkig utbildning framgår av regeringsprogrammet, som anger att svenskspråkig räddningsutbildning införs som en del av verksamheten vid Helsingfors räddningsskola.
Det har dock framkommit att den planerade finansieringen av Helsingfors räddningsskolas verksamhet inte i nuläget är tillräcklig för att garantera räddningsmannautbildning på både finska och svenska. Eftersom det är viktigt att den svenskspråkiga räddningsmanna-utbildningen ordnas regelbundet, företrädesvis vart tredje år, bör det också finnas en tydlig lösning för hur finansieringen fördelas mellan Räddningsinstitutet och Helsingfors räddningsskola.
Folktinget ser det därför som synnerligen angeläget att inrikesministeriet har beredskap att vidta åtgärder för att säkerställa en tillräcklig finansiering av Helsingfors räddningsskolas verksamhet också på lång sikt.
Helsingfors den 23 november 2023
Henrik Wickström
ordförande, Svenska Finlands folkting
Christina Gestrin
folktingssekreterare, Svenska Finlands folkting
Peter Johansson
räddningsdirektör, Räddningsverket i Östra Nyland
Vesa Halonen
räddningsdirektör, Egentliga Finlands räddningsverk