Svenska veckan- en vecka för tolerans och öppenhet

27.10.2011 kl. 09:47
Svenska veckan är ett kulturevenemang på svenska som firas runt om i Finland. Svenska veckan riktar fokus på Finlands tvåspråkighet och uppmärksammar speciellt svenskan under en veckas tid kring Svenska dagen. Målsättningen med Svenska veckan är att lyfta fram det positiva med våra två nationalspråk.

Svenska veckan startar måndagen den 31 oktober och avslutas festligt på Svenska dagen söndagen den 6 november. Under veckan erbjuds publiken varierande program och evenemang av finlandssvenska och tvåspråkiga organisationer och föreningar. Evenemangskalendern är till bredden fylld med teater, musik, film, pyssel och författarbesök varvat med luncher på svenska, språkbad och föreläsningar. Målgruppen för Svenska veckan är främst barn och ungdomar, men det finns program för alla oberoende av ålder.

Temat för årets Svenska vecka är tolerans, öppenhet och respekt. Temat lyfts bl.a. fram i en fototävling som ordnas av De Ungas Akademi under november månad. Under veckan visas också den mångkonstnärliga showen Cirkus Ankdamm- en show riktigt på G! på tre orter: i Vasa, i Borgå och i Åbo.  Hela Svenska veckans program finns på adressen www.svenskaveckan.fi

Svenska dagen firas även på många orter under Allhelgonadagshelgen. Folktinget ordnar Svenska dagens huvudfest i Konserthuset i Åbo den 6 november kl. 15. Årets festtal hålls av minoritetsombudsmannen Eva Biaudet. Samma dag kl. 16 ordnar Folktinget också en fest i Kristinestad i Kulturhuset Dux. Festtalet hålls av författaren Merete Mazzarella. En mottagning för inbjudna gäster arrangeras i Helsingfors fredagen den 4 november.

I samband med festligheterna utdelas Folktingets förtjänstmedaljer och Bojan Sonntag-priset. Medaljörernas namn ges till pressen onsdagen 2.11 och får publiceras fredagen den 4.11.

Mera information ger projektkoordinator Alexandra Furuhjelm, 050-3582264 alexandra.furuhjelm@folktinget.fi