Lyssna på Folktingets låt

04.12.2019 kl. 10:06
På Svenska dagens huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors uruppfördes Rum för alla med Elna Romberg och Simon Zion

Folktinget har funnits och verkat för det svenska i Finland i 100 år. I samband med Folktingets Svenska dagen-fest på Svenska Teatern i Helsingfors släppte man därför en singel för att på ett lite nytt sätt lyfta fram Folktingets jobb för ett bättre och tolerantare språkklimat. Låten heter Rum för alla, samma titel som Folktingets jubileumsbok kommer att ha när den utkommer i början på år 2021.

- Vår uppgift att jobba för attityder för det svenska språket klingar bra också via musiken. År 2011 var Folktinget senast aktuella med ett låtsläpp med Vår tid, vårt land, och nu ville vi uppmärksamma Folktinget 100 år genom en ny låt, säger folktingssekreterare Markus Österlund.

Sången är gjord och producerad av Jan Simons. Folktinget och Simons har haft ett långt samarbete kring musikproduktionen på Folktingets Svenska dagen-fester.

- Det kändes roligt att få göra en låt för Folktinget som skulle sikta mot framtiden men ändå ta avstamp i det som varit. Att dessutom få uruppföra den inför tusentals personer på Svenska dagen-festen i Helsingfors var extra fint och festligt, säger Jan Simons.

Folktinget engagerade Elna Romberg och Simon Zion i projektet. Det är första gången de sjunger tillsammans.

- Vi har också haft väldigt roligt. Det har varit en stor ära att få göra en låt för Folktinget, men samtidigt har sången också ett sådant budskap om tolerans och en fungerande vardag för alla i Finland som vi gärna ställer oss bakom, säger Romberg och Zion.

Låten Rum för alla finns att lyssna på Spotify, Youtube och itunes.