Språköarna samlas till gemensam Svenska dagen-fest

01.11.2019 kl. 13:57
Tisdagen den 5 november inleder språköarna Svenska dagen-firandet med en stor fest i Sibeliushuset i Lahtis.

Festen ordnas på den växande språkön Lahtis där Svenska gården nyligen invigts. Evenemanget ordnas i samarbete med Lahtis stad, Språkönätverket och Föräldraföreningen i Lahtis.

- Det är ett initiativ från språkönätverket och eftersom Folktinget firar 100-årsjubileum i år tyckte vi att det var extra roligt och viktigt att kunna ställa till med en stor fest för språköarnas barn och vuxna, säger folktingssekreterare Markus Österlund.

Festprogrammet består av Krista Siegfrids, FlipFlop, Alfred Backa och Hot Club Dance Company. För att göra språköeleverna delaktiga i festen kommer en storkör med ca 350 elever att uppträda tillsammans med Krista Siegfrids i slutet av programmet.  Publiken är sammanlagt över 1100 gäster som kommer från Hyvinge, Jyväskylä, Kervo, Kotka, Lahtis, Nurmijärvi, Tammerfors, Tusby och Vichtis.

- För oss som jobbar för det svenska på finskspråkiga orter är detta evenemang betydelsefullt. Vi vill att festen synliggör att vi finns och höjer statusen på vår verksamhet. Även om det sällan talas om språköarnas betydelse för det svenska i Finland så är vi själva övertygade om att Svenskfinland behöver sina språköar, säger Karin Ihalainen, rektor vid Svenska skolan i Lahtis och arrangör för festen.