Svenska veckan 5-11.11 som Folktinget koordinerar, firas med över 200 olika program på 16 orter i Finland: Uleåborg, Karleby, Vasa & Korsholm, Kristinestad, Björneborg, Åbo, Kimitoön, Raseborg, Kyrkslätt, Esbo, Helsingfors, Vanda, Tammerfors, Lahtis, Borgå och Lovisa.
För Folktinget är det viktigt att det svenska språket i Finland uppmärksammas med en egen temavecka då vi gärna vill föra fram finlandssvenska kulturaktiviteter och organisationer som jobbar med och för det svenska i landet. De flesta av dessa programnummer sker direkt i skolor och daghem för att alla barn skall ha möjlighet att ta del av svenskt program. Många skolor bjuder in vän-elever/klasser från finska skolor för att barnen på ett naturligt sätt kan umgås och glädjas av upplevelserna.
– Vi är glada att intresset, i synnerhet på språköarna är stort och att barnkonserterna oftast består av mest finska barn och väntelistan är lång. I Helsingfors fylldes två barnkonserter för totalt 500 barn på mindre än ett dygn. Det är så fantastiskt att se glädjen, inlevelsen och entusiasmen hos barnen när de släpper loss på golvet, säger projektkoordinator Maria Larma.
Folktinget som bjuder på mycket av programmet engagerar en hel massa artister runtom i landet. De flesta turnerar på många orter, allt från Uleåborg till Lovisa. De gästspelande artisterna i år är Alfred Backa, Raka Bananer, Robin Hund, Teater Viirus, Åbo Svenska Teater, Clownen Tora Bella, FlipFlop, Unga Teatern, Teater Kojan, Wasa Teater, Teater Taimine, Teater Lilla Villan, Nylands svenska ungdomsförbund, Improvisationsteater Stjärnfall, Finlandssvenskt filmcentrum och från Sverige Skottes Musikteater med Kainos sång.
– Kainos sång handlar om ett finskt flyktingbarn som flyr till Sverige, endast fyra år gammal. Hon var ett av de 72 000 finska ensamkommande flyktingbarn som anlände till Sverige under andra världskriget. Föreställningen lyfter upp ett ständigt aktuellt tema, vid sidan av våra alldagliga samhällsdebatter om tolerans, integration och flyktingskap. Pjäsen lämpar sig för alla över 6 år. Varför inte gå med barnbarnen för att se pjäsen? fortsätter Larma.
– Vi samarbetar med Haaga-Helias Campus i Borgå, vars första årets studerande i kursen Försäljning och visuell marknadsföring producerar fyra evenemang för barn och ungdomar i Borgå. De flesta av studerandena har finska som modersmål men hela kursens syfte är att utföra allt arbete och producera materialet på svenska.
Vår andra samarbetspartner är Helsingfors Universitetssjukhus HUS, som arrangerar mycket svenskt program för sin personal under veckan för att uppmuntra att våga tala svenska med kollegor och patienter. Det är härligt att se att många vill använda sin svenska men behöver en liten uppmuntran till det, säger Maria Larma.
Ta del av programmet på vår hemsida www.svenskaveckan.fi.
För mer information: Maria Larma tfn 040 777 1392