I samband med kommunalvalet utses 75 folktingsledamöter som bildar det högsta beslutande organet, Folktinget. Folktinget utser en styrelse som leder verksamheten och förtroendevalda till olika utskott. Det dagliga arbetet utförs av tio personer som jobbar på kansliet i Helsingfors. Arbetet på kansliet leds av folktingssekreteraren. På kansliet finns också Svenska översättningsbyrån där det jobbar en person. Verksamheten styrs av lagen om Folktinget.
Ta gärna kontakt med oss, vi svarar på frågor som gäller det svenska i Finland. Vi kan också hjälpa dig med att kontakta en myndighet då du inte fått service på svenska!
Frågor och svar om Folktinget
I praktiken används flera begrepp när det handlar om service på eget språk. Begreppen modersmål, eget språk och kontaktspråk används både i lagstiftningen och i myndigheternas praxis.
Modersmål:
Det språk, finska eller svenska, som är registrerat i befolkningsdatasystemet.
Eget språk:
Detsamma som modersmål, begreppet används ofta i lagstiftningen.
Kontaktspråk:
Ibland kan du själv välja om du vill ha finska eller svenska som kontaktspråk, oberoende av ditt modersmål. Vissa tvåspråkiga myndigheter registrerar alltså kontaktspråk också för personer som har finska eller svenska som modersmål. Det är ditt registrerade kontaktspråk som avgör på vilket språk myndigheten ska ge dig service.
Om ditt modersmål är något annat språk än finska eller svenska, ska du anmäla finska eller svenska som kontaktspråk i befolkningsdatasystemet.
De tvåspråkiga välfärdsområdena är Mellersta Österbotten, Österbotten, Egentliga Finland, Västra Nyland, Vanda och Kervo, Östra Nyland och Kymmenedalen. Dessutom är Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen tvåspråkiga. Detta innebär att området ska ordna social- och hälsovård på både finska och svenska, så att kunderna blir betjänade på det språk de väljer.
En kommun är antingen en- eller tvåspråkig med finska eller svenska som majoritetsspråk. En kommun är tvåspråkig om minoriteten utgör minst 8 procent av invånarna eller minst 3000 personer. En kommun kan också vara frivilligt tvåspråkig. Alla kommuner på Åland är enspråkigt svenska.
Offentliga myndigheter är staten och statliga inrättningar, välfärdsområden, välfärdssammanlutningar, kommuner samt landskapet Åland och dess ämbetsverk.
Huvudregeln är att du har rätt att använda finska eller svenska i kontakter med statliga myndigheter, tvåspråkiga välfärdsområden och tvåspråkiga kommunala myndigheter. Myndigheterna ska på eget initiativ se till att dina språkliga rättigheter förverkligas i praktiken. På till exempel webbplatser, skyltar och i broschyrer ska svenskan också ha en synlig plats. Ett privat företag är inte skyldigt att betjäna dig på svenska, men många företag ser det som viktigt att göra det.
Du har rätt att använda svenska i kontakter med tvåspråkiga myndigheter, så som skattebyrån, Folkpensionsanstalten (FPA) och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Förutom i grundlagen och språklagen finns det också bestämmelser om språkliga rättigheter i flera andra lagar.
Rätt till eget språk
En del av Folktingets arbete är att bevaka att myndigheterna förverkligar den svenskspråkiga befolkningens språkliga rättigheter.
